MOONSHINE - Domovinski rat

MOONSHINE - Domovinski rat
SB@NET PREGLED  ( 35149 )
U vrijeme Domovinskog Rata 1991-1995. Željko Klindžić,dipl.inž.el. je bio inicijator i jedan od autora PROJEKTA MOONSHINE  u kojem je zajedno pet  znanstvenika porijeklom iz predratnog Instituta ĐĐ (istraživači, fizika, matematika, automatika, robotika, programeri, HW&SW specijalisti) proizveli novo defanzivno oružje s kojim su operativno sudjelovali u ratu.

Tim MONSHINE je nakon istraživanja, prijektirao i proizveo  1991/1992.i zatim operativo primjenio novo defanzivno oružje HV - MOONSHINE, prve ratne robote na Balkanu. Krajem 1991. godine testiran je i stavljen u upotrebu (u roku od 2 mjeseca) demo model kojim su direktno upravljali ljudi, radio je malo bolje i bio malo bolji od ruskog sličnog sustava za monitoriranje bojišnice.  U 1992. godini proradio je drugi, pravi, robotski sustav, precizniji, brži i pouzdaniji u radu. Sustav se sastoji od više robota zakopanih pod zemljom na obali Save i 10-15 km iza linije fronta data centra s računalima i specijalnom opremom za detaljniju analizu signala i prepoznavanje vrste oružja. Sustav je pasivan, nemoguće ga je uočiti, radio je neprekidno i monitorirao 24/7 široki pojas neprijateljske vatre pri borbi zemlja-zemlja. Centralno računalo je memoriralo izvore i kretanje neprijateljskih izvora u baze podataka. Podaci elektroničkog izviđanja i praćenja situacije na bojišnici je direktno sigurnom vezom dostavljano višoj komandi.

Najveća operacija u kojoj je sudjelovao sustav MOONSHINE  je bilo detekcija, lociranje i uništenje skrivenih baterija teških topova (30 km udaljenosti) i raketa zemlja-zemlja (Lune, 60km daleko) kojima je neprijatelj krvnički, iznenada, napadao strogi centar grada Slavonskog Broda. Neprijateljeva meta su bile ulice, bolnice, škole, sve civilni objekti i civili. Civili su ginuli ...

MOONSHINE sustav, moderniji od ruskog slične namjene, je detektirao, locirao i kontinuirano monitorirao ove nove izvore vatre u real-time i sudjelovao u operaciji  da ti iznenadni mučki i kukavički napadi na civile u proljeće-ljeto 1992 prestanu. Izvori napada su locirani i identificirani, MOONSHINE je monitorirao bojišnicu prije, tijekom i poslije operacije. Topničke postrojbe Hvatske Vojske su konačno u jednom danu s dva udara tepihom granata uništile lokaciju neprijatelja. Grad je bio oslobođen, civili su opet izašli iz skloništa... 

... spasi jednog čovjeka, spasio si svijet ...

MOONSHINE, testiranje robotske jedinice, 1992. Slavonski BrodNa fotografiji gore je testiranje MOONSHINE analogne i digitalne mikroprocesorske centralne jedinice. Pri istraživanju, razvoju i testiranju korištena je najnovija analogna i digitalna oprema kakve nije bilo na Balkanu ali jeste u Institutu za strojarstvo Đuro Đaković. Zahvaljujući specijalnoj opremi i dugom iskustvu, teoretskom i praktičnom, istraživača registriranih prije rata pri SIZu i Institutu za strojarstvo Đuro Đaković, Slavonski Brod (pa i nekim konkretnim iskustvima iz vojne proizvodnje u ĐĐ), ovaj projekt je uspio. Zadatak koji si je sama zadala skupina u rujnu 1991: "hej, idemo napraviti novo oružje, Amerikaci su nešto slično trebali to u Vijetnamu, istražimo stvar, kako to radi i napravimo nešto slično..." je krenula u rat naoružani znanošću i iskustvom. 

Pet dragovoljaca Domovinskog rata je izvršilo svoj zadatak, novo oružje je bilo operativno i korišteno u demo verziji već za dva mjeseca.

Dolje niže je komplet MOONSHINE robotske stanice spreman za instalaciju. Unutar manje od 1 sata instalacija, provjere i kalibracije cijelog sustava je kompletno, uređaji su spremni za rad i ljudi napuštaju lokaciju. Korišteno je više ovih uređaja koji se stavljaju pod zemlju i nemaju ljudske posade, povezanih šifriranom vezom s centralnim računalom daleko iza fronta. Cijeli sustav, zajedno s data centrom čini planarni lokator za kontinuirano monitoriranje bojišnice i real-time detekciju i lociranje izvora neprijateljske vatre. Analogni i digitalni dio uređaja su neosjeljivi na lako oružje već reagiraju samo na topničke i minobacačke izvore vatre. Uređaj i cijeli sustav ne reagira  na vlastite topničke izvore na našoj strani fronta.

Jedna od MOONSHINE robotskih postaja, komplet spreman za rad, 1992. Slavonski Brod


Istraživanja, projektiranje, testiranja i proizvodnja kao i operativno korištenje izvršeni su u Slavonskom Brodu i okolici. Podrška razvoju sustava je bio Krizni štab grada Slavonskog Broda, Ministarstvo Rata ZG, HV brigade 108. i 157.  kao i pojedinci koji su surađivali pri prozvodnji,  kojima pripada priznanje i zahvala na pomoći.

Željko Klindžić, dipl.inž.el - (108 - #002142)