VPS - UNIVERZALNI PORTAL

SB@NET 16.04.2018 PREGLED  ( 27960 )
SLAVONSKI BROD - Integracijom i pojednostavljenem Workspace i WCM sustava razvijan je od 1999. do 2010. godine VPS  sustav (virtualni prostor suradnje, online collaboration system). Tehnologija Open Source,  L.A.M.P.  i  W.A.M.P., a namjena VPS-a je jednostavan univerzalni portal s mnogo dodatnih modula za proširenje od običnog osobnog web sajta (dječji portali i dječji blogovi, web publikacije za male poduzetnike) preko (dodavanjem gotovih modula) web site srednje veličine (mali i srednji web portali) pa sve do kompleksnijih portala (dodavanje digital media modula, mali i jednostavni e-learning sustavi). Osobita karakteristika: Open Source (jeftino), odmah spremno za rad (unutar 1 sat) i lagano i jednostavno korištenje (sve automatizirano, od instalacije to prilagođenja zahtjevima, obuka za korištenje urednika i suradnika web publikacija 1 do nekoliko sati), modularan koncept (moduli i Wordspace servisi).

Autor SBONLINE VPS sustava je inž. Željko Klindžić a pri razvoju, od 1996. do 1999, prvo je koristio prvo C jezik i Perl a kasnije PHP. Svi instalirani VPS sustavi su omogućavali vezu s glavnom Workspace platformom PROJEKTA SBONLINE. Dakle to je bila mreža desetaka 'satelita' povezanih u cjelinu Workspace platformom. Ovako projektirani i realizan razvoj web publikacija je bio jeftin, brz u instalaciji i radu, jednostavan i stabilan, a produkcija e-sadržaja i korištenje e-servisa kvalitetna.

Svi sustavi SBONLINE projekta  imali su isti cilj - "idemo svi na Internet". Iskustvom, radom volontera i korištenjem Open Source tehnologije omogućilo se desetcima nezavisnih od mikro medija (vlastite e-publikacije, male firme) do nekih srednjih pa i većih medija i online resursa da se pokrenu odmah i čak ponekada i besplatno. Ciljevi PROJEKTA SBONLINE nisu nikada ni bili novac i profit već pomoć lokalnoj zajednici (Slavonski Brod, Slavonija, Hrvatska) da se pojave na Internetu i koriste tu novu tehnologiju uz minimalne troškove. Učenjem,  znanjem i rzmjenom iskustva o novim tehnologijama se u maniri Open Source mogu pokrenuti mnogi projekti polazeći od nule. Posebno ako je u pitanju softver i Internet alati, servisi i slično.

Koristiti Internet i Open Source tehnologiju je jedan od puteva razvoja i put u budućnost neovisno o skupim rješenjima, koja su ponekad preskupa.