VPS MZU (Mreža Zajednica Učenja)

SB@NET 19.04.2018 PREGLED  ( 32957 )
SLAVONSKI BROD - Željko Klindžić, dipl. inženjer i vlasnik tvrtke SBNET, Slavonski Brod projektirao je sustave za izradu portala i virtualnu suradnju. Krajem 2002. godine postavio je i donirao prvi MZU portal. To je bio prvi originalni e-learning sustav u Slavoniji posredstvom kojega su pedagozi i učitelji usavršavali znanja i umijeća koristeći internet za povezivanje i online suradnju.

Sudjelovalo je nekoliko osnovnih škola a rezultati su objavljeni i u doktorskom radu doc. dr.sc. Branka Bognara. Osim toga, Željko nam je osigurao blog sustav za stvaranje učeničkih časopisa na internetu.

Uređujući te časopise učenici su posebnu pozornost posvetili proučavanju zavičajne kulture pri čemu su gotovo svakodnevno komunicirali s mještanima, posebno starijim. Mještani su pozitivno reagirali na učeničke aktivnosti u svezi uređivanja časopisa na internetu te su im u tome rado pomagali. Umjesto generacijskog jaza koji se često stvara kad je u pitanju nova informacijsko-komunikacijska tehnologije, u ovom slučaju ona je poslužila kao poticaj za komunikaciju, suradnju i međusobno učenje. Učenici su od starijih mještana naučili mnogo o životu u prošlosti, a posebno o starim igrama i igračkama koje su uslijed sveopće komercijalizacije djetinjstva (Kenway & Bullen, 2001) zaboravljene i napuštene premda su neke imale veću odgojnu vrijednost i potencijal. (Bognar i Šimić, 2014, str. 13)


dr.sc. Branko Bognar, profesor
MZU.Hr

Kopija na Archive.Org

Mreža Zajednice Učenja. 2007