Vallis Aurea: Divna je Slavonija u jesen

Vallis Aurea: Divna je Slavonija u jesen
SB@NET 19.07.2019 NOVOSTI  ( 6037 )
SLAVONSKI BROD -

Zlatna Slavonija (Vallis Aurea). Najčešći opis Slavonije koji možemo čuti. No, jesmo li svjesni koliko istine kriju ove dvije riječi? Zlatna su slavonska polja, zlatni su plodovi koje nam daje rodna slavonska zemlja, zlatne su ruke seljaka, zlatne su kapljice vrhunskih vina dozrele na slavonskim obroncima…


Davno su stari Rimljani Požegu nazvali Vallis aurea – Zlatna dolina. Okružena gorjem, a smještena u plodnoj dolini, Požega je i u dalekoj povijesti bila na glasu kao mjesto za ugodan život.

Slavonija, a posebice Požeška kotlina najviše se zlate baš u jesen. Dolaskom rujna ovdje sve živne. Započinju radovi u polju, beru se plodovi cjelogodišnjeg rada – kreće berba kukuruza, zasijavanje pšenice, vađenje šećerne repe, berba jabuka i grožđa, priprema zimnica… Divan je prizor voziti se seoskim cestama i promatrati vrzmanje vrijednih poljoprivrednika na poljima i njihovim gospodarstvima. Na trenutak čak uspijemo i zaboraviti tužnu istinu o iseljavanju i odlasku mladih.

Međutim, bez obzira na tešku realnost, Slavonci su uvijek bili široke duše, zahvalni za sve što imaju i spremni veseliti se malim stvarima. Pa tako veselja i fešte u Slavoniji nikada ne nedostaje. Posebice u jesen. Održavaju se brojne manifestacije koje oživljavaju stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja i načina rada u polju, slavi se plodnost zemlje i degustiraju proizvodi koje nam slavonska njiva daje.

Zaista, divna je Slavonija u jesen. I poziva da ju posjetite. Da guštate u zlatnim vinima dok promatrate ravnicu okupanu jesenskim suncem. Da dišete svježi i čisti zrak iz stoljetnih slavonskih šuma. Da odmorite dušu uz lagane zvuke tamburice. Da vaše nepce uživa u slavonskim gastro delikatesama. Da upoznate najsrdačnije ljude. Da iskusite pravo slavonsko gostoprimstvo. I da se zaljubite u zlatnu ljepoticu.

Valis Aurea Zlatni Lug