Udaljenosti u Americi

Udaljenosti u Americi
SB@NET 12.05.2001 PABIRCI  ( 93093 )
SLAVONSKI BROD - Posto sam u Sjedinjenim Americkim Drzavama vec 6 godina, pomalo sam se navikao na neke stvari koje su me ne tako davno impresionirale. Jedna od tih stvari su udaljenosti u ovoj velikoj drzavi. Cini mi se nemoguce usporediti udaljenosti u Hrvatskoj i u Americi. Prije nego sam dosao ovdje, bilo mi je daleko ici u 3-4 kilometra udaljeno Brodsko Vinogorje ili, ne daj Boze, u 200km daleki Zagreb. Ovdje takve udaljenosti ne predstavljaju gotovo nista.

Cijela Amerika je povezana modernim autocestama izgradjenim jos u vrijeme Predsjednika Eisenhowera i njegove administracije. Te glavne auto-ceste se zovu Interstate Highways jer vecinom prelaze granice pojedinih saveznih drzava. Kroz Jacksonville prolaze 2 Interstate auto-ceste. Jedna od njih (I-95) krece se pravcem sjever-jug i povezuje Miami na jugu sa kanadskom granicom na sjeveru zemlje, dok se ona druga nalazi na pravcu istok-zapad i pocinje bas u Jacksonvilleu i zavrsava u Los Angelesu. To znaci da mozete voziti preko cijelog kontinenta (oko 6000km), a da ste cijelo vrijeme na istoj auto-cesti. Jos jedna od zanimljivosti je i ta da Amerikanci, kada ih upitate koliko daleko je neko mjesto, govore udaljenosti u satima, a ne u kilometrima odnosno miljama. Ovdje je vrijeme vrlo znacajan faktor pa tako ce oni radije reci da do Orlanda ima nesto oko 2 sata i 15 minuta voznje nego oko 150 milja (240 km).

Orlando se, takodjer, smatra jedno od blizih gradova kao i Miami (560 km) ili Tampa (450 km). Tako sam proslog vikenda i ja, ne obaziruci se na velike udaljenosti, odlucio posjetiti bivseg cimera koji je diplomirao prosle godine na Jacksonville University i sada ide na postdiplomski na University of North Carolina at Chapel Hill.

Od Jacksonvillea do Chapel Hilla ima priblizno 7 sati mirne voznje vrlo dosadnim Interstateom 95 kroz Sjevernu Floridu, Georgiju, Juznu i dio Sjeverne Karoline. Kako se putuje prema sjeveru, moze se fino osjetiti promjena temperature i boja drveca. Vec negdje u sjevernim dijelovima Georgije se moze naslutiti da nadolazi jesen i da su listovi ipak negih drugih boja osim zelene. Samo putovanje i nije bilo tako zanimljivo jer vec od kada imam auto, nisam ugradio radio pa nije bilo nikakve razonode nego samo citanje oglasnih ploca duz auto-ceste. Chapel Hill je malo univerzitetsko mjesto smjesteno u takozvanom „trokutu Raleigh (glavni grad Sjeverne Karoline) - Durham- Chapel Hill“. University of North Carolina je vrlo poznata i prestizna institucija koja je i jedna od najstarijih u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Tu je, uz bivseg cimera iz poljskog Krakova, i negdje oko 25.000 studenata. Naravno, glavni razlog posjete je bila utakmica americkog nogometa izmedju domace Sjeverne Karoline i Virginije koja je zavrsila visokom pobjedom domacina. Jedna od zanimljivosti je bio i sudac koji je potkraj prvog poluvremena imao srcani udar na terenu i situacija je bila dosta kriticna, ali pred kraj utakmice je javljeno iz bolnice da je sve bilo u redu i da se sudac nalazio izvan zivotne opasnosti.

Taj vikend je prilicno brzo prosao i slijedila je dosadna voznja prema jugu. Jedino sto me je veselilo je bilo to sto je vrijeme bilo sve toplije i toplije sto sam se primicao Floridi. U postanskom sanducicu me je tog vikenda docekao i Novi Brodski List te snop Sportskih Novosti pa je bilo tesko odluciti da li procitati „novosti“ stare desetak dana ili uciti. Ipak me je vise zainteresirao domaci tisak zbog zadnjih rezultata nasih nogometnih klubova. Provjerio sam i eksperimentalno izdanje Novog Brodskog Lista na internetu. Mogu reci da je to vrlo zgodno i samo se nadati da ce ubuduce biti i cijelo izdanje. Nakon vikenda, sve se vraca na staro, a Amerikanci se pripremaju za Halloween ili Noc vjestica po nekom slobodnom prijevodu. Vec se tu prodaju svakakvi kostimi za predstojece tulume i razne priredbe. Izbor je veliki, od maski raznih zivotinja pa do predsjednika, Clintona ili njegovog bivseg suparnika u izborima, Bob Dolea. Naravno, nakon tog praznika sve ce prodavaonice biti okicene u stilu Dana zahvalnosti (Thanksgiving). Tako ispada da se ovdje samo cekaju praznici jer iza hanksgivinga je i Bozic. Sto se mene tice, najbolji americki praznik je Dan zahvalnosti kada se kuha u izobilju, a televizija je prepuna sportskog programa. Tako je i za vecinu Amerikanaca koji samo cekaju da praznikuju.

Zvonimir Miletic
Kolumna; Brođani iz svijeta