Slavonski Brod: Posjetili smo Katarinski sajam 2009

Emil Cipar 30.11.2009 NOVOSTI  ( 13683 )
SLAVONSKI BROD - Ovogodišnji Katarinski sajam bio je smješten na pravom mjestu. Sportska dvorana Vijuš. Idealna prilika za Brođane da se upoznaju s tom ljepoticom na obali. I brojni Brođani došli. Puno izlagača, puno publike ...nadam se i dobro popunjene knjige naloga. I ja se uputih na sajam. Bez nekog posebnog cilja, onako da zadovoljim znatiželju. Dojmile me se mogućnosti, koje nova dvorana nudi. I arhitektonski ...dvorana se lijepo uklapa u sliku grada.

Htio sam posjetiti neke udruge građana, koje su na sajmu imale svoj štand. Rekoše mi da su Hali 5. Malo me to iznenadilo, jer više od jedne hale si nisam mogao predstaviti, gledajući dvoranu izvana. Ajd recimo ...jednu i pol. Ali pet hala ...nikako!
Nekako nađoh četiri. Dobro nisu to baš neke hale, ali tako stoji napisano. A Brođanin vjeruje u sve što je napisano. Iza napisanog stoji neki autoritet, neko iz komiteta, neka faca u svakom slučaju. Hale 5 nema i nema. A baš tu su smještene udruge, koje želim posjetiti. Društvo invalida i SPAS ...Udruga za zaštitu životinja.

Nazovem ih i oni me dovedoše do cilja. Sad ...ako se ovo zove hala, onda bi se WC u dvorani mogao zvati ...rekreacijski centar za sportove na vodi. Ali nećemo biti sitničavi.

Hala 5 je po mom mišljenju prije hodnik i u njemu su štandovi. Prilično posjetitelja. Na štandu udruge SPAS dijele skromni informativni materijal, jabuke i prikupljaju donacije, koje nikako da dostignu potrebe. Aktivisti imaju pune ruke posla. Ja sam dobio link na njihov blog (spas-brod.blogspot.com) ...pa ako te zanima

Katarinski Sajam, Slavonski Brod 2009

Gornja slika: štand Udruge SPAS (službeni...). dolje: štand Udruge invalida

Drugi štand, koji me zanimao bio je onaj Udruge invalida. Njima je bilo malo tijesno, jer trebaju prostora za kolica i vozila. Prodaju ukrasne predmete izrađene u vlastitoj radionici. I kod njih dobra posjeta. Ali nisu tako oduševljeni dvoranom kao ja. Kažu ...da su kojim slučajem i dobili mjesto u Hali 1, ne bi u nju mogli niti ući. Tek tada se sjetim da dvoranu od predvorja dijeli nekoliko stepenica. Za mene sitnica, za njih nepremostiva prepreka. Mislim da nisam pretjerao ako kažem da je to diskriminacija o kojoj se puno priča ovih dana. Jedna populacija građana je isključena iz jednog dijela javnog života. Niti sa ulaznom rampom nisu zadovoljni. Kažu nije uopće funkcionalna.

E baš ta ulazna rampa se meni svidjela. Arhitektinski se fino uklapa u ovo velebno zdanje. Ali jebeš ljepotu, kada je potpuno promašila svrhu ...kad ne koristi onima kojima je namjenjena. Baš kao i kravata. ne služi ničemu, ali uporno se nosi. Ajd dobro ...nekad mi kravata koristila za brisanje objektiva na fotoaparatu. Poslužila je bar nečemu. Ali ova ulazna rampa ne koristi ničemu ...samo za ukras.

Pri izlasku pogledah još jednom pomenutu rampu. Sišao sam niz nju, ali sada obogaćen za informaciju, da u našem gradu postoji populacija, koja ne može koristiti noge. Pogledah dvoranu još jednom. Nije mi djelovala tako lijepo, kao pri ulasku. Rampa izgleda kao slalom staza, kao ružna mrlja. E jebemti ...dokle smo došli.

Nije čudo! Dvoranu su projektirali ljudi, koji mogu koristiti i stepenice. Da su u planove uključili i Udrugu invalida, dvorana možda nebi zadovoljila estetske kriterije, ali bi bila puno ljudskija i otvorenija. Sada mi zvuče ciničnim sve one velike riječi, koje su izrečene prilikom gradnje dvorane ...kao dvorana stoji svim građanima na raspolaganju... i slično. Ako niste znali što je diskriminacija ...ovo je bio jedan primjer.

A ako niste znali što je to civilni neposluh ...slijedeći primjer: Pred dvoranom je postojao još jedan štand, na kojem je pisalo SPAS. Taj štand nije uopće imao nikakve veze sa onim u dvorani. Udruga SPAS je registrirana udruga, koja ima svoga predsjednika i svoj upravni odbor, kao i svoje članove. Međutim neki od članova fučkaju na demokratska pravila i rade po svome. Tako daju i izjave novinarima u ime Udruge, a na to nemaju pravo. Prikupljaju i donacije, koje se ne pojavljuju u knjigama Udruge.

Moji utisci sa sajma?
Bilo je stvarno svega i svačega!

Emil Cipar, SBONLINE
(Foto: Emil Cipar)