Slavonski Brod: Nove Brodske Priče

Slavonski Brod: Nove Brodske Priče
Emil Cipar 05.11.2009 PABIRCI  ( 41535 )
SLAVONSKI BROD - Prije svega ...pozdrav! Toliko vremena mora biti. A sada možemo prijeći na stvar. Ova rubrika se zove Nove brodske priče. Zašto nove? Istina ...priče su priče. Svaka je nova toliko dugo dok ju ne zamjeni iduća, što se u ovom brzolebućem životu događa često. I onda se pridjev novo, još komparira, što je ...hrvatski rečeno ...priglupnica. Tako imamo najnoviji model auta ...najnoviji tip mobitela, ili nečega drugoga
Ali to ne smeta. Imamo toliko priglupnica u govoru da jedna više ili manje ne znači puno.
Iako znamo da je glupo ...mi još uvjek ...izlazimo van ...ulazimo unutra ...penjemo se gore ...silazimo dolje ...kao da možemo drukčije.
Isto tako imamo i malu kućicu, kao da postoji i velika ista.
Često ćemo čuti i na radiju i na televiziji i pročitati u novinama, priglupnicu ...vremensko razdoblje.
Razdoblje može biti samo vremensko. Druga razdoblja su mi nepoznata. Zbog toga je pridjev vremenski potpuno suvišan ...ili, da ostanem u trendu ...najsuvišniji.
Pa zašto onda nebi imali i najnovije. Nek se ima. Naš je to jezik, za njega smo se borili i možemo ga silovati i iživljavati se na njemu kako želimo.
Udaljih se od teme. Priče su nove, jer su ispričane na novi način.
Dosada su novinski članci bili popraćeni fotografijama. Pažljivom promatraču nije sigurno promaklo da su to u stvari dvije različite priče, koje se samo u segmentima dodiruju. Fotograf je imao svoju priču, a pisac teksta svoju. Urednik je to stavio pod jedan zajednički naslov, koji je vrlo često opet bio priča za sebe.
Nakana mi je to ujediniti. Posjedujem mobitel, koji je i diktafon i fotoaparat. Ništa posebno. Od one vrste ...za samo jednu kunu ...i godišnju pretplatu na određenu mrežu.
Ali pravi solidne fotografije. Dušu dalo za moju nakanu. Uvjek pri ruci ...uvjek spreman. Na ja ...skoro uvjek!
I dok imam tekstualnu sliku priče u glavi ...moguće mi je zabilježiti i vizualnu. Tako se već kod nastajanja priče radi o istoj priči ...istoj temi.
Nova tehnologija omogućuje čitatelju pratiti to. To se onda zove link ...podvučeni djelovi teksta. Dovoljno je onda na njega kliknuti da bi sliku vizualno upotpunio.
Zašto brodske?
To bi isto mogla biti priglupnica. Živimo u Brodu, brodski portal ...pa čemu onda još brodski i u nazivu?
E to je da ne bi došlo zabune. Zato što često pišem o temama iz brodskog života, ali one izgledaju tako, kao da se niti u snu nisu mogle dogoditi u Brodu. Čovjek bi pomislio da se radnja događa na Marsu. Kao ova na primjer.
Zašto priče?
Pa ljudi moji, znam i sam da bi bajke, basne, legende, ili skaske ...više odgovaralo. Ali ...moramo prihvatiti da je sve to o čemu pišem sušta realnost, da se ne možemo iz nje probuditi. I pljačke, i kupovine zastupnika i predizborne i ine laži i ...i ...i.
Bilo ...dogodilo se ...fotografiralo se...zapisalo se... Život ide dalje.
Ja sam sudjelovao u tome na svoj način.
Pisao sam ...Nove brodske priče.
Ti si ih ...čitala, ili čitao.
Mi više ne možemo ništa učiniti.
Jebiga ...tako je!
I to je to!


Emil Cipar