Slavonski Brod: Čovjek i splav, priča o BARB

Slavonski Brod: Čovjek i splav, priča o BARB
SB@NET 15.08.2004 PABIRCI  ( 2353 )
SLAVONSKI BROD - Od davnina Brod je poznat po splavovima i kupalištima; ima taj “štih” gradnje koji traje – sve do danas. I kao što je nekoć, a za ovog vremena, bila poznata Matina splav, tako je poznata Bajina splav - “Barb”. Vlasnik Baja ili Bajica, kako ga tko već zove, Savu i splavi ima, što ono kažu, u malom prstu. Svu povijest brodskih splavi. Sjeća se još onog starog, drvenog gradskog kupališta na kojemu je odrastao kao i većina Brođana njegove dobi. Znalo je na njemu biti i 2000 ljudi, kao u košnici, a dolazilo se do njega i čamcima koji su se parkirali ispred poredani u tri reda.

Brod je imao i plivalište ispod starog mosta no ono je uništeno, jer, kako kaže Baja, u Brodu “lijeva ruka ne zna što radi desna”. Kada je 1964. godine drveno gradsko kupalište rastureno, novo okupljalište Bro|ani su našli na Adi, otoku u Savi, na koji se dolazilo stepenicama sa starog mosta. Tada legendarni, pokojni čiča Mata, pravi prvu splav duljine 8 metara s bazenom. Baja raste i odrasta na toj splavi i pomaže mu je održavati. Kad, godinama kasnije, Baja ostane sam kupit će iz rafinerije, gdje je služila kao pristanište za tankere, vlastitu splav. Danas “Barb” pluta na svom rezerviranom parkirnom mjestu ispod BSK-ovog stadiona.

Ova splav, govori Baja, je ostatak motonautičkog kluba kojeg su organizirali on i prijatelji, ali koji je zbog novčanih poteškoća prestao postojati 1982. godine.

Sada je na Savi već oko 20-tak splavi, uglavnom na Kamenu, dijelu obale napravljene od kamena, žute zemlje i makarovca. Ima ih svakakvih - od kesona, razrezanih cisterni, buradi, plastičnih cijevi i drugih materijala, i različitih po veličini i izgledu. Kako već stvari stoje s novčanikom. Jedini težak, a uz to ponekad i opasan posao je održavanje splavi.

Zimi je, naravno, puno teže nego ljeti. Prije, dok se Sava ledila, priča Baja, splavi su se morale vući na susjednu obalu, u zimovnik. Kako to danas nije moguće Bajica se nada da će ga napraviti na ovoj našoj strani, na Makarovcu. Ljeti je priča drugčija; splavi se moraju zatezati i mora se pratiti vodostaj Save.

Mnogo je prijatelja koji danas kod Bajice, na “Barbu”, provode svoje slobodno vrijeme, uživaju, dokoličare, jer kao što kaže najpoznatiji Brođanin sa splavi: ”Imamo Savu pa zašto ne iskoristimo sva dobra koja nam nudi i uživamo u svoj ljepoti ove rijeke!”

Ljepotu splavarskeog naselja na vodi, koje je na neki način i ukras grada, pogledajte u online arhivama fotografija SB ImageDB (sekcija 'Brod između jučer i sutra').

SBWD