Peta smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

Peta smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima
SB@NET 15.01.2008 PABIRCI  ( 31417 )
SLAVONSKI BROD - SLAVONSKI BROD/SIKIREVCI – Petom Smotrom pučkih igrokaza, počela je ovogodišnja 44. po redu smotra folklora Brodsko kolo. Programi ove manifestacije izvornog folklora održavaju se tijekom cijele godine. Nekada davno pučke igrokaze su izvodile 'diletantske družine', a sada ove običaje od zaborava čuvaju folklorna društva koja su se susrela u Sikirevcima u Vuković centru. Program je gledalo više od osam stotina gledatelja.

Domaćin Smotre pučkih igrokaza je bio mjesni KUD Sloga a sudjelovali su kao gosti pučke dramske sekcije pri kulturno umjetničkim društvima Izvor u Generalskom stolu, Branimir u Benkovcu, Barnimir u Bošnjacima, Trenk u Novoj Gradišci , Krešimir Šimić u Podcrkavlju te domaćini Sloga iz Sikirevaca. Treba istači i goste iz Antina, KUD Lela i Vladimir Matanović, sa samičarem Danijelom Božićem, te pučkog zabavljača Matu Baboselac iz Donje Bebrine i mušku pjevačku skupinu KUD-a Sloga. Sve prikazane igrokaze napisali su članovi društava a predstave su obilovale pučkim govorom, tradicijskim elementima, zanimljivim zapletima i obratima. U većini pučkih igrokaza u fokusu su međugeneracijski i muško-ženski odnosi, a doticali su se i suvremenih zbivanja. Program je trajao preko dva sata a publika se od srca nasmijala i burnim pljeskom pozdravljala izvođače.

Tina Erceg iz Benkovca je nagrađena kao najbolja glumica a Tomica Lazić iz Podcrkavlja je dobio nagradu za najboljeg glumca. Program je kao i uvijek završio 'Sikirevačkom poredovnicom' i velikim slavonskim kolom uz sikirevačke tamburaše.

/SBOL, Tena M./