Okviri - foto frame

Željko Klindžić 25.06.2007 FOTOGRAFIJA  ( 31320 )
SLAVONSKI BROD - Kadriranje, biranje dijela onog što želite da drugi vide od slike pred vama, je važna stvar. Gledajući kroz tražilo i na LCD live preview na vašem digitalnom fotiću vi birate što se sadržavati slika. Tu važe pravila - kadar ne smije sadržavati previše detalja, mora biti jasno što želite pokazati, pa onda pozicija objekata unutar kadra (pravila zlatnog reza, pravilo trećina itd). Gledajte tuđe fotke i razmišljajte zašto su tako dobre... Analizirajte kako je fotograf realizirao kadar. i kako primeniti pravila kadriranja.

Nakon što ste savladali pricipe dobrog kadra, krenite korak dalje: primjenite uokvirivanje! Slike tako postaju zanimljivije.
Što je okvir (frame) u slici? To je na primjer kada slikamo nešto kroz prozor ali tako da se vidi i okvir prozora. Ali također ako slikamo neki objekt u daljini kroz na primjer mrežu, krošnju drveta, rešetku, i slično.

Okvir, frame: Tvđava Brod, Slavonski Brod

Primjer jedne takve slike je ovdje: Tvrđava Brod, pogled kroz jedan od prolaza u zidinama. Da smo stali na izlaz i slikali samo zgradu preko puta - slika bi bila dosadna. U nekim slučajevima prazna čak. Zato se povucimo par koraka nazad i uhvatimo i zidove prolaza. Tako nastaje okvir (frame). Fokusirati treba na daleki objekt u centru slike, a ako okvir ispadne neoštro - nebitno. Mi u slici samo naznačavamo okvir kao sporedni objekt, i želimo prikazati baš ono iz centra slike.

Okvir, frame, Sava, Brođanka, Slavonski Brod

Ili, primjer ilustracije članka u kojem govorimo 'kako će biti lijep pogled iz novog restorana koji se gradi na obali Save'. Logično da smo tu koristili tehniku okvira. Restorana još nema, tek elementi konstrukcije građevine su na fotografiji i čine okvir (frame) kroz koji gledamo sliku - pejsaž Save. Time smo ilustrali kakav će pogled biti iz budućeg restorana i locirali gdje je to. Kod tehnike kadriranje uz korištenja okvira mi želimo fotografirati ono u daljini a okvir nam pri tome uopće ne smeta u pogledu na glavni objekt, tek daje do znanje gdje smo to snimali, u ovom slučaju iz restorana koji još ne postoji. Korištenje okviar (frame) je zanimlji način kako napraviti dobru fotku. Koriistite to kad god možete ...