Kadriranje i fokusiranje pri fotografiranju cvijeća i lišća

Željko Klindžić 09.09.2009 FOTOGRAFIJA  ( 41307 )
SLAVONSKI BROD - Kad god imate 'čist' kadar, kada je iza cvijeta nebo ili nešto jako daleko, fokusiranje će biti pouzdano a slika puno bolja nego kada snimate na primjer cvijet u travi. U ovom drugom slučaju, kada ima previše međusobno bliskih detalja u kadru fokusiranje ne mora biti ispravno. Auto fokus će najčešće fokusirati nešto drugo od onoga što vi želite, a slika će biti pretrpana detaljima.
Fotografija, Jelas polje, Slavonski Brof

Dobar primjer: iza objekta snimanja je na velikoj udaljnosti pozadina. Fotoaparat će dati oštar snimak objekta i zamutiti će pozadinu. Preporuka: ovo snimajte u 'portret modu', ili ako postavljate parametere ručno, sa što većim otvorom blende.
Da bi dobili ovakav kadar neki uberu cvijeće i držeči ga jednom rukom drugom fotografiraju (nemojte...). To može i bez branja - lezite na zemlju ako treba, pomaknite cvijet, granu, travke u položaj da nema u pozadini puno bliskih objekata i slikajte. U svakom slučaju ovakav primjer bi vas trebao navesti da uvijek tražite položaj da pozadina bude što 'praznija' i čistija. Ne snimajte ipak prema praznom nebu, neka se ipak vidi nešto, ali daleko.

Tratinčice, fotografija, Olympus E-500


Malo lošiji primjer: bad idea. Primjenja je najviša rezolucija fotoaparata i snimljen je jedan kadar s puno procvalih tratinčica. Ideja je bila - iz velike slike cropanjem će se lako dobiti bar jedna dobra slika s par cvijetova. Kako je to ispalo vidi se na cropu centra slike, ostalo je samo mutnije od ovoga. Kamera je savršeno fokusirala na centar slike ali nijedan cvijet nije bio u fokusu. Totalno promašeno.

Čak i ako primjenite visoku rezoluciju kad snimate nešto u travi, s namjerom da doma napravite iz toga crop detalja, imate problem: previše detalja, objekti (cvjetovi i travke) su međusobno preblizu i slika obično ispadne šareno mutno ništa. Ili dobijete jako oštru fotku s previše detalja koje ne možete lako odvojiti i što s tim? Najradije zaboravite snimanje nečega u travi...